Cu toții am auzit termenul cruelty-free, dar nu toți știu ce înseamnă. Cruelty-free reprezintă denumirea aplicată produselor care nu au fost testate pe animale. Pe scurt, înseamnă “fără cruzime” și este adresată produselor (indiferent de natura lor – cometice, produse alimentare, produse pentru curățenie etc.) fabricate prin metode care nu implică testarea pe animale. Atât ingredientele componente ale produsului cât și produsul finit nu au fost testate vreodată pe animale.
Ce reprezintă testarea pe animale?
Testatarea pe animale reprezintă uciderea înceată și sigură a unei ființe supuse zilnic unor torturi de natura chimică, fizică și psihică. Înainte de a citi mai departe, vreau să știi că animele sunt perfect conștiente de ceea ce se întâmplă cu ele în tot acest timp. Cele mai multe animale folosite în testare sunt: șoarecii, iepurii, șobolanii, broaștele, porcușorii de guineea, dar și maimuțe, câini și pisici. Sunt folosite atât animale vertebrate, cât și nevertebrate.
Animalele sunt supuse unor suferințe cumplite, iar toată viața lor, deși scurtă, este îmbibată în frică, panică și durere, ca după toată această tortură, să fie omorâte. Animalele suferă atât de rău în urma acestor experimente încât sunt mereu neliniștite, încep să se muște singure, să își smulgă blana, să se arunce și să se lovească constant de cușca în care sunt ținute, încercând cu disperare să evadeze. Se învârt ore în șir în cerc, în timp ce absolut tot interiorul lor este plin de arsuri și dureri cauzate în urma substanțelor aflate în corpul lor.
Aceste substanțe sunt injectate în ochi, burtă, buze, sub piele, le este rasă blana în anumite zone pentru ca anumite substanțe să fie aplicate direct pe piele, sau sunt forțate să inhaleze printr-un tub anumite substanțe toxice (spre exemplu acest procedeu este folosit foarte des în fabricarea țigărilor), iar în unele experimente cobaii sunt forțați să ingereze direct acele substanțe. Tot acest chin durează cel puțin 28 de zile și poate să țină până la 90 de zile, ca apoi să fie omorâte pentru a se verifica dacă în urma experimentelor a fost afectat vreun organ intern.
Cum putem să găsim produse care nu au fost testate pe animale? Există simboluri care ne ajută?
Este destul de simplu dacă știm ce întrebări să punem și cum să le formulăm. Putem să căutam brandul pe site-ul celor de la PETA https://features.peta.org/cruelty-free-company-search/index.aspx sau putem să întrebăm compania care ne interesează, urmatoarele lucruri:
Multe companii vor da răspunsuri vagi sau incomplete. Majoritatea vor spune că produsele sunt fabricate în UE și că legea UE interzice testarea pe animale. Ceea ce este corect, dar aceste branduri nu specifică faptul că își vând produsele pe piața din China, sau spun că testează doar dacă este cerut prin lege acest lucru. Ei bine, acest lucru înseamnă că acea companie este dispusă să plătească pentru testarea lor de către autoritățile chineze pentru a-și pune produsele pe piața lor, vânzările crescând semnificativ.
În momentul în care o companie decide că vândutul produselor este mult mai important decât viața unui animal nevinovat, acea companie, în ochii mei, pierde orice urmă de respect. Când lăcomia și indiferența au prioritate, tot ceea ce poți tu să faci pentru a ajuta, este să nu cumperi niciodată acele produse. În acest mod nu sponsorizezi cauza și, în timp, compania o să fie forțată să folosească metode alternative (ce nu implică uciderea animalelor) pentru a-și păstra clienții și a aduce clienți noi. O să dau un exemplu de trei companii mari care folosesc această tehnică mincinoasă de manipulare. Aceștia spun că sunt cruelty-free, dar produsele lor se află pe piața din China: Avon, Yves Rocher, Oriflame.
Totuși, pe piață, există și produse care nu au simboluri specifice, dar care sunt cruelty-free. Spre exemplu brandul Balea care se găsește în magazinele DM, brandul Kat Von D, Urban Decay care se găsesc în magazinele Sephora, sau brandul 100 percent pure care, la fel, este cruelty-free dar certificarea nu se regăsește pe toate produsele. Cel mai bine este să intrii pe site-ul oficial al brandului care te interesează și să cauți aceste detalii, sau pur și simplu să le trimiți un e-mail prin care să pui cele cinci întrebări de mai sus.
Dacă intrii pe link-ul următor, o să găsești o listă oficială a brandurilor care sunt cruelty-free https://www.crueltyfreekitty.com/list-of-cruelty-free-brands/
Alternativele testarii pe animale
Sugestie
Când ne gândim la termenul “fără cruzime” trebuie să luăm în calcul și articolele vestimentare care nu implică totrurarea și omorârea animalelor. Trebuie să excludem din garderobă articole care au în componență lână, piele, blană sau cașmir. O să vorbesc mai pe larg despre acest subiect într-un articol viitor.
Tot ceea ce putem să facem ca să luptăm cu această industrie de tortură este să fim conștienți de alegerile pe care le facem zi de zi când cumpărăm un produs.
Scurtă istorie
Termenul “Cruelty-free” a fost folosit pentru prima dată de către Lady Dowding, care a reușit să convingă producătorii de blănuri false să folosească eticheta “Beauty without Cruelty” în 1959. Termenul a fost popularizat în anul 1970 în Statele Unite de către Marcia Pearson, care a fondat grupul “Fashion With Compassion”.